Alternatief om te lenen

De meeste mensen zijn wel bekend met het geld lenen via een doorlopend krediet of persoonlijke lening. De meeste mensen doen dit via een bank of via een andere bekende geldverstrekker zoals Freo. Een alternatief om te lenen, wat nog niet veel mensen doen is het lenen via een particuliere lening.

Geld lenen en uitlenen aan particulieren

Bij een particuliere lening, leen je geld zonder tussenkomst van een bank. Dit gebeurd dorogaans onkline. 

Er zijn inmiddels meerdere platformen beschikbaar waar je als particulier zijnde in contact wordt gebracht met andere particulieren, waardoor je op die manier goedkoper geld kan lenen. Dit maakt dit een alternatief om te lenen wat doorgaans goedkoper is dan geld lenen via een bank.

Een groot verschil tussen de te ontvangen en betalen rente

Want kijk maar eens de rente die je krijgt indien je geld op jouw spaarrekening het staan. Dit is compleet te verwaarlozen. Echter, ga je een lening afsluiten dan betaal je nog steeds een behoorlijk forse rente. De bank verdient hier dus ontzettend veel geld op.

Het is echter niet alleen winst wat de bank maakt. Er zijn natuurlijk ook kosten verbonden aan het verstrekken van een lening. Banken dienen hun personeel te betalen en daarnaast ook andere kosten te dekken zoals huur van een kantoorpand. Bovendien is er ook sprake van een risico, indien degene die geld heeft geleend het geleende bedrag niet kan terugbetalen.

Het voordeel van lenen via een platform

Dit zijn de zaken die geld lenen zo duur maken. En dit is direct ook hetgeen waar een platform waar je particulier een lening kan afsluiten op inspiringt. 

Doordat het hier om online bedrijven gaat, die niet beschikken over een duur kantoornetwerk kunnen zij veel goedkoper opereren. Daarnaast warken zij ok met lagere winstmarges. Op die manier kan je dus profiteren van betere voorwaarden.

Het voordeel wordt gedeeld tussen leningnemer en uitlener van geld

Het voordeel tussen een lening bij een bank of via een online platform wordt gedeeld tussen degenen die leent en de uitlener van geld. 

Je krijgt als particulier zijn namelijk ook een hogere rente dan dat je het geld op een bankrekening zet. 

Dat is op zich niet zo moeilijk natuurlijk, maar je kan op die manier toch nog een rendement van rond de 4% behalen. Dit is gebaseerd op de historische gegevens van de afgelopen jaren. Dit biedt uiteraard geen garantie voor de toekomst.

Is het uitlenen van geld wel veilig op deze manier?

Nu zal je misschien denken, is mijn geld wel veilig op deze manier? Om het geld veilig te stellen wordt er gewerkt met strikte voorwaarden. 

Zo kom je alleen in aanmerking voor een lening indien je voldoet aan alle kredietwaardigheid testen. 

Het Is dus niet zoals bij een minilening  het geval is, dat je geld kunt lenen zonder een BKR toetsing en allerlei andere checks. 

Je kan haast wel stellen dat je aan nog striktere voorwaarden dient te voldoen om voor dit alternatief voor lenen in aanmerking te komen, dan dat dit bij een bank het geval is.

Daarnaast leen je jouw geld niet uit aan een specifieke persoon. Het geld wordt verdeeld over heel veel verschillende kleine leningen. Door deze risicospreiding wordt het risico ook aanzienlijk beperkt. 

De bedrijven die deze vorm van particulier geld lenen mogelijk maken, zijn de nieuwe fintech bedrijven. Deze bedrijven combineren technologie met het aanbieden van leningen. Doordat deze bedrijven op technologisch gebied uitermate geavanceerd zijn, kunnen zij hierdoor efficiënt en goedkoop opereren. En dat zonder een enorme overhead zoals dit bij banken het geval is.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.