Bitcoin transactiekosten rijzen de pan uit

Het hele idee achter Bitcoin gaat door de hoge transactiekosten verloren. Het peer-to-peer elektronisch betaalsystemen moest wereldwijde transacties snel en goedkoop maken. Dit was het in het begin ook, maar tegenwoordig kunnen de Bitcoin transactiekosten hoger zijn dan het bedrag dat overgemaakt wordt. Hier klopt duidelijk iets niet. Daarom besteden wij hier aandacht aan op X Magazine.

Elke Bitcoin transactie wordt door een netwerk van computers gecontroleerd. Op deze manier wordt fraude uitgesloten, dit maakt het hele betaalsysteem een stuk veiliger en transparanter. Voor het controleren van deze transacties is veel rekenkracht nodig. Het is dan ook logisch dat we bedrijven of burgers die hun computers ter beschikking stellen een beloning geven. Dit wordt ook wel de fee of transactiekosten genoemd.

In het begintijdperk van de Bitcoin waren deze transactiekosten nog goed te overzien. Tegenwoordig lopen deze kosten steeds verder op. Een fee van $20 is heel normaal geworden. Betaal je minder, dan is de kans groot dat je transactie dagenlang in de wacht staat. Dit betekent dat je ook niet bij je geld op jouw bankrekening of Bitcoins kan.

Bedragen zijn niet in verhouding met elkaar

Inmiddels is duidelijk dat de transactiekosten niet in verhouding staan met de daadwerkelijke transactie. Voor het overmaken van 1 miljoen dollar aan Bitcoin wordt $20 aan transactiekosten neergelegd. Een heel redelijk bedrag voor velen. Het wordt echter een ander verhaal voor de mensen die veel minder Bitcoins bezitten. Wie een klein stukje Bitcoin ter waarde van $5 overmaakt, moet $5 tot $15 transactiekosten betalen. Betalen met Bitcoin kost je op deze manier een hoop geld. Logisch dat steeds meer mensen de Bitcoin niet meer als betaalmiddel zien.

Transactiekosten omlaag brengen

Dit groeiende probleem is ook bij het Bitcointeam bekend. Momenteel wordt gezocht naar verschillende oplossingen. Zo wordt er uitgekeken naar SegWit of Lightning Network, alternatieven die de transactiekosten omlaag kunnen brengen. Hoe lang dit gaat duren en of er daadwerkelijk veranderingen gaan komen, is onbekend.

Te hoog risico

Bitcoins worden vaak aangekocht op een cryptocurrency exchange. Het advies luidt om de Bitcoins altijd in een wallet met priv├ęsleutel op te slaan, en zeker niet op de cryptocurrency beurs te laten staan. Door de huidige hoge transactiekosten is het niet rendabel meer om Bitcoins over te schrijven naar een wallet, zeker niet wanneer het om een gedeelte van een Bitcoin gaat.

Vanwege de extra transactiekosten laten steeds meer mensen hun aangekochte cryptomunten op de beurs zelf staan. Dit brengt een grote risico met zich mee, omdat deze beurzen gevoelig zijn voor hackaanvallen. In het geval van een hack aanval gaan alle Bitcoins verloren. Ga je dit risico aan, of betaal je toch (te) hoge transactiekosten? Bitcoinbeleggers staan op dit moment met hun rug tegen de muur.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.