Gebruik jij een online boekhoudprogramma?

De voordelen van een online boekhoudprogramma zoals E boekhouden zijn in mijn opinie talrijk ten opzichte van een offline boekhoudprogramma. Ga je een online boekhoudprogramma vergelijken met boekhouden in excel, dan snap ik eigenlijk niet dat er nog steeds ondernemers zijn die Excel gebruiken voor hun boekhouden.

Online boekhouden betekent automatiseren

Online boekhouden geeft je toegang tot talloze automatiseringsmogelijkheden. Zo kunnen met het gebruik van een online boekhoudprogramma zoals e boekhouden.nl de banktransacties van jouw bank automatisch worden verwerkt, kun je facturen en bonnetjes scannen en zodoende eenvoudig verwerken. Ga je nog verder, dan kan je zelfs koppelingen tot stand brengen met webshop software of rapportage tools.

Daarnaast zijn bijna alle programma`s gericht op gebruiksvriendelijkheid. Dit is bevorderlijk voor de tijd die je kwijt bent voor het boekhouden. Je hoeft niet te zoeken naar bepaalde transacties in het menu. Dit is allemaal vanzelfsprekend.

De btw-aangifte verzorgen binnen een paar minuten

Elke ondernemer dient periodiek de btw-aangifte te voldoen. Er is bijna geen ondernemer die dit met plezier doet. Het is een verplichting die erbij hoort, maar het levert je verder niks op. Een online boekhoudprogramma maakt dit echter een fluitje van een cent.

Door het gebruik van een programma zoals e boekhouden wordt de btw-aangifte eigenlijk een fluitje van een cent. Zolang je de boekhouding maar regelmatig bij werkt en bovendien de juiste btw codes gebruikt, dan kan je met een druk op de knop de btw-aangifte direct vanuit het boekhoudprogramma naar de belastingdienst versturen.

Bij ander programma`s zoals Rompslomp en Myfinance is het niet mogelijk om direct de btw-aangifte vanuit het boekhoudprogramma te versturen. Er is echter wel altijd een duidelijke rapportage aanwezig die precies aangeeft welke bedragen je in welke categorie dient aan te geven. Ook op die manier neemt de btw-aangifte hooguit een kwartiertje in beslag.

Voor nog geen 10 euro per maand online boekhouden

Toen ik zelf op zoek ging naar een boekhoudprogramma voor mijn onderneming was ik best wel verrast wat betreft de prijzen. Ik was gewend om met grote ERP-pakketten te werken die handenvol geld kosten.

De goedkoopste online boekhoudprogramma`s heb je echter voor nog geen 10€ per maand. Dat is voor elke ondernemer op te brengen en zo kan elke ondernemer profiteren van de voordelen van online boekhouden.

Zelf boekhouden of uitbesteden aan een boekhouder

Er zijn veel ondernemers die de boekhouding uitbesteden. Indien je zelf echt niet over enige boekhoudkundige kennis beschikt dan is dit ook wel aan te raden. Echter, voordat je die beslissing neemt zou ik toch eens gebruik maken van een gratis testperiode van een gangbaar boekhoudprogramma zoals Acumulus dat is. 

Bij de aanschaf van het Acumulus boekhoudprogramma krijg je ook duidelijke uitleg over het boekhouden zelf. Ik ben van mening dat je dan zal merken dat eigenlijk heel veel zaken helemaal niet zo complex zijn. De standaard transacties kan je in mijn ogen prima zelf uitvoeren. Zeker als je in het begin hier enige ondersteuning bij krijgt.

Dan kan je er nog steeds voor kiezen om misschien een keer per jaar een boekhouder naar jouw boekhouding laten kijken. Op die manier kan je zeker stellen dat er geen fouten in de boekhouding aanwezig zijn. Want dat is wel iets wat belangrijk is. Jouw boekhouding mag geen fouten bevatten.

Met fouten bedoel ik bijvoorbeeld een verkeerde btw-code gebruiken. Dit kan je problemen met de belastingdienst opleveren. Het boeken van een factuur op een verkeerde grootboekrekening zal je geen problemen met de belastingdienst opleveren. Wel kan er op die manier belangrijke en waardevolle informatie vanuit de boekhouding verloren gaan.

Boekhouden doe je niet voor de belastingdienst

En dat is nu net iets wat je altijd in jouw achterhoofd dient te houden. Boekhouden doe je voor jouw onderneming. Het levert een schat aan de waardevolle informatie op hetgeen je helpt bij het managen van jouw onderneming. Hoe groot of klein jouw onderneming ook is.

Daarom vind ik het dan ook erg belangrijk om gewoon standaard elke week tijd uit te trekken voor het bijhouden van de boekhouding. En niet alleen het verwerken van de banktransacties en facturen, maar ook een blik te werpen op bijvoorbeeld de winst- en verliesrekening en een liquiditeitsoverzicht.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.