Snel een klein bedrag lenen

Wat is een minilening nu eigenlijk? Kort samengevat is dit een lening waarbij je een bedrag tot en met 1,500 euro kan lenen voor een periode van maximaal 62 dagen. Let er wel op dat bij een bedrag van 1,500 euro de lening twee vervaltermijnen kent. De eerste termijn dien je na 31 dagen te voldoen. Je kan dus niet de gehele periode over het bedrag van 1,500 euro beschikken en kan slechts een klein bedrag lenen.

Lenen zonder BKR controle

Daarnaast is een ander kenmerk van een minilening dat deze lening zonder een BKR controle wordt verstrekt. 

Op het eerste gezicht klinkt dit een beetje vreemd aangezien er in Nederland de wettelijke verplichting bestaat een BKR controle uit te voeren bij het verstrekken van een lening. Dit is de zogenaamde zorgplicht die een kredietverstrekker heeft. Ook al wil je slechts een klein bedrag lenen, dan geldt deze verplichting alsnog.

De BKR controle gaat dan ook verder dan puur en alleen kijken naar het verleden van iemand die een lening wil aanvragen. Op basis van de uitkomst van deze controle dient de kredietverstrekker een advies te verstrekken aan de leningnemer.

Wat is een financieel advies?

Ook al is er volgens het BKR register geen reden tot weigeren van de lening dan nog behoort de kredietverstrekker de aanvrager van de lening te adviseren over de financiële consequenties van het afsluiten van een lening. 

Daar hoort bijvoorbeeld bij het bedrag aan rente wat je over de gehele looptijd van de lening dient te betalen. Dit is soms best wel een schok. Je ziet in eerste instantie alleen hetgeen je per maand dient te betalen. 

Maar sluit je bijvoorbeeld een lening af voor een periode van 5 jaar dan zal je opeens een behoorlijk bedrag worden voorgeschoteld wat je over de looptijd aan rente dient te betalen. En dit is dan nog het bedrag zonder de aflossing.

Een lening afsluiten via het internet

Doordat de verstrekkers van een minilening niet in Nederland zijn gevestigd bestaat deze verplichting niet. Hier speelt het internet een grote rol.

Je kan eigenlijk wel stellen dat door het  internet de landsgrenzen vervagen. Want zoals dat bij bijvoorbeeld een Saldodipje het geval is, een bedrijf wat in Finland gevestigd is en alleen opereert in Nederland via een website nu een Nederlands bedrijf? In dit geval dus niet. 

Op die manier zijn zij niet gehouden aan het uitvoeren van een BKR controle. Dat is goed nieuws voor degene die in het bezit zijn van een negatieve BKR registratie. Dit omdat het aanvragen van een lening indien je in het bezit bent van een negatieve BKR registratie in Nederland praktisch onmogelijk is. En in het geval je toch echt dringend om geld zit te springen dan is dit uitermate vervelend.

Snel over geld beschikken

Bovendien kan je door middel van een minilening heel erg snel over het geld van de lening beschikken. Veel sneller dan dat je een lening afsluit via een bank.

De doorlooptijd is dermate kort dat het zo kan zijn dat je al de volgende werkdag het geld van de lening op jouw bankrekening hebt staan. 

Zoals bij alle vormen van krediet geldt, geld lenen kost geld. En bij een lening betaal je wel een hoge rente. Dat is het grote nadeel van dit type lening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.