Verschillende type leningen

Wil je een persoonlijke lening afsluiten, dan dien je dit direct te doen voor een minimum bedrag van 2,500€. Bovendien zit je hier dan ook minimaal 6 maanden aan vast. Kun je het bedrag binnen een maand weer terugbetalen, dan is dit zonder een boeterente doorgaans niet mogelijk. Dit is echter slechts een van de verschillende type leningen die er bestaat.

Een doorlopend krediet afsluiten

Bij een doorlopend krediet ligt dit anders. Hier kan je geld opnemen van het krediet en wanneer je geld over hebt, dan betaal je het krediet weer af. 

Je betaalt dan alleen rente over het bedrag dat je daadwerkelijk van het krediet hebt opgenomen. Wel is het zo dat doorgaans de rente bij een doorlopend krediet iets hoger ligt. Tegenwoordig is dit verschil echter minimaal.

Het verschil tussen een doorlopend krediet en persoonlijke lening

Het verschil in deze type leningen zit hem in de rente die je dient te betalen. Bij een persoonlijke lening ligt het rentepercentage voor de gehele looptijd vast. Je weet daardoor over de gehele looptijd precies wat je aan rente dient te betalen. 

Bij een doorlopend krediet is deze rente variabel. Met de huidige lage rentestand kan het dan zo lijken dat je erg weinig rente dient te betalen. 

Wel dien je dan in je achterhoofd te houden dat dit in de toekomst kan veranderen. en heb je dat moment een groot bedrag van het doorlopende kredit verbruikt, dan ga je opeens veel meer rente betalen.

Pas op met de lage rentestand

Het zou eigenlijk verstandig zijn om bij het afsluiten van een doorlopend krediet een bepaald bedrag met jezelf af te spreken wat je maandelijks betaald. 

Is de rente laag,dan zal je meer aflossen en minder rente betalen. maar op deze manier kan je wel voorkomen dat je onverhoopt in de problemen komt omdat de rente gaat stijgen.

Dit is in onze ogen namelijk erg verleidelijk met de lage rentestand. Want de lening kost je nu eenmaal weinig rente per maand. Dit is een belangrijk verschil tussen deze type leningen.

Geld lenen zonder een BKR toetsing

Een andere vorm van geld lenen  is een minilening. Via deze lening kan je slechts een beperkt bedrag lenen. Wel is het zo dat de rente voor deze lening,die ook wel een flitskrediet wordt genoemd, erg hoog is. Deze is meer dan het dubbele van hetgeen je dient te betalen bij een doorlopend krediet of persoonlijke lening. Vaak zie je hier leningen voorbijkomen van bijvoorbeeld slechts een paar honderd euro.

Een minilening kan je ook slechts afsluiten voor een beperkte looptijd. meer dan 62 dagen kan  je niet beschikken over het geld. Je dient er dus voor te zorgen sat je binnen deze termijn de lening weer kunt aflossen.

De reden dat toch veel mensen voor deze vorm van geld lenen kiezen is dat deze erg makkelijk en snel af te sluiten is. Het is een vorm van geld lenen zonder BKR toetsing. Veel mensen voorkomen liever dat er een BKR toetsing plaatsvindt. En de enige vorm van geld lenen zonder BKR toetsing is op dit moment de minilening.

Dat er een lening zonder BKR toetsing wordt verstrekt is een doorn in het oog van de AFM. ZIj proberen hier dan ook doorgaand tegen op te treden> Soms met succes, zoals tegen Casper en Voorschotje, maar niet altijd. Zo zijn zowel Ferratum als ook Saldodipje nog steeds actief en er zijn steeds meer Nederlanders die bij deze bedrijven een lening afsluiten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.